Sök på webbplatsen
  • Dela
  • Translate
       

Fordons- och transportprogrammet

En utbildning som motsvarar de krav som transportnäringen kräver av dig som ska arbeta som yrkesförare.

Fordons- och Transportprogrammet med inriktning transport ger hos oss på Södra Viken en bred grund för transporter med fördjupning inom skogs- biobränsle- och miljötransporter.

Du får lära dig att sköta och köra personbil, lastbil, lastbil med släp och fordonsmonterad kran. Under utbildningen är säkerhet och omdöme viktiga moment.  Du lär dig inte bara att köra utan du får även lära dig ekologi, ekonomi, datakunskap, logistik, moderna navigationssystem (GPS), produktkännedom, fastspänning och förankring av last. Samtidigt läser du gymnasiegemensamma ämnen. 

Efter att du börjat  på utbildningen väljer du  mot vilken form av transporter du ska utbilda dig, skogs och biobränsletransporter eller miljötransporter.

Skogs- och biobränsletransporter innebär att du kommer att arbeta med att lasta och transportera  timmer och massaved. Transporter av biobränsle innnebär att du kör flis, sågspån och bark men även grenar, ris och toppar från skogsavverkningar till flisanläggningar.  

Miljötransporter innebär att du kommer att jobba med renhållnings och miljöarbete. Ta hand om returmaterial både från hushåll och företag.

Maskintransporter innebär att du lär dig på ett säkert sätt framföra tunga specialtransporter med trailer. Du lär dig att lasta och lossa tunga maskiner,. Exempelvis skogsmaskiner, grävskopor, krossverk och andra stora tunga laster.

 

 

Utbildning mitt i verkligheten. Minst 15 veckor av utbildningen är förlagd ute på företag, detta benämns APL arbetsplatslärande. Där får du vara med en erfaren förare för att lära mer om yrket.

Till stor del kommer du att köra på smala, krokiga, backiga grusvägar långt in i skogen och när du skall vända får du göra det på en femöring. På vintern får du räkna med att det ofta är mörkt, snö och halka. Trots allt detta har yrkesföraren ett mycket stimulerande och omväxlande arbete. En utbildning som passar både för tjejer och killar.

Utbildningen är även lämplig för dig som tänker läsa vidare på högskola eller liknande. Men då måste du under din gymnasieutbildning komplettera din utbildning med kurser som ger dig grundläggande behörighet till högskola.

Timmertransport

Lossning av lastbil vid industri

Länkar