Sök på webbplatsen
  • Dela
  • Translate
       

Elever på Turtle Blues en rockande föreställning

2011-09-15
Samtliga elever på Södra Viken i år ett och delar av år två upplevde historiens musikaliska vingslag då de rockade loss till föreställningen Turtle Blues – sagan om Janis Joplin på DemokratiCentrum i Sunne.

Föreställningen byggde på Janis Joplins liv och musiken blandades med berättelsen om den legendariska rock- och blues sångerskans uppgång och fall.

 Janis Joplin föddes 1943 i en vanlig småstad i Texas i ett kärleksfullt medelklasshem, men blev mobbad i skolan och kände sig ensam och utanför.

 Mot alla odds lyckades Janis bli en av världens främsta rock- och bluessångerskor, men hennes karriär fick ett tvärt avslut då hon hittades död på ett hotellrum i San Fransisco endast 27 år gammal.

Janis Joplin hade en röst och ett musikaliskt utspel som ingen annan. Hon var otyglad, ilsken och rå. En person som stod upp för sin rätt att vara sig själv men som också på grund av sitt livsval blev offer för drogernas förgörande kraft. Trots att hon avled i unga år hann Joplin sätta ett stort avtryck i musikhistorien och många av dagens kvinnliga artister har inspirerats av hennes musik till exempel Pink, Mary J. Blige och Caroline af Ugglas.

Budskapet till eleverna från sångerskan/skådespelerskan Cecilia Bergqvist och hennes musiker var att de skulle ta hand om varandra, låta alla vara som de är och att aldrig testa droger.

Cecilia Bergqvist om Janis Joplin och föreställningen Turtle Blues i Sveriges Radio P4 Dalarna.

Janis Joplin

Janis Joplin

Cecilia Bergqvist

Cecilia Bergqvist