Sök på webbplatsen
  • Dela
  • Translate
       

SG/Södra Viken får investeringsmedel

2016-03-23
Nästa generation i skogen – Södra Viken är med och driver spetsutveckling

Under styrelsemötet den 22/3 beslutade styrelsen för Erik Johan Ljungbergs Utbildningsfond, i dagligt tal Ljungbergsfonden, att investera 5,6 Mkr i ett skogligt utvecklingsprojekt där Södra Viken, Älvdalens Utbildningscentrum och SLU i Umeå tillsammans med tillverkare av skördarsimulatorer skall se till att utveckla simulatorerna till ett mer fullständigt undervisningsmaterial.

Södra Viken är ett naturbruksgymnasium där man bland annat utbildar skogsmaskinförare. ”Det här är en fantastisk möjlighet och en spännande utmaning”, säger Morgan Andersson Rektor på Södra Viken. ”Det finns ett stort behov av skogsmaskinförare här i Värmland och det är viktigt att långsiktigt säkra kompetensförsörjningen för skogsindustrin och säkerställa arbetstillfällen här i bygden. Vi har under flera år arbetat med att höja kvaliteten på vår maskinförarutbildning genom att utveckla arbetssätt och lärmiljö när det gäller simulatorer. Vi vill ge bästa förutsättningar för våra ungdomar som utbildar sig hos oss. Simulatorerna gör det möjligt att träna på olika avverkningsmoment i en säker miljö innan man tar steget ut i de riktiga skogsmaskinerna. Kan vi ytterligare utveckla både pedagogiken och simulatorprogrammen kommer våra elever att nå ännu högre produktivitet när de går ut skolan och vara väl rustade för att ta anställning eller starta eget.”

”Det här är ett otroligt intressant spetsprojekt som är unikt i Sverige” kommenterar Sara Jons, VD på Ljungbergsfonden. ”Vår uppgift som fond är att utöver den ekonomiska investeringen bygga nätverk och initiera samverkan över utbildningsgränserna och industrin och det är det här projektet verkligen ett exempel på.”