Sök på webbplatsen
  • Dela
  • Translate
       

Studieresa Stihl Timbersports

2010-09-06
VM i STIHL Timbersports gick den 4-5 september i den lilla byn St Johann in Tirol i Österrike. Det var ca 12 000 besökare under de två VM dagarna. I VM tävlingarna deltog 21 nationer, tävlade både individuellt och i lag.
Hans-Ove Hansson Älvdalens Utbildningscentrum

Lördagen var det individuella tävlingar och från Sverige deltog Hans-Ove Hansson från Älvdalens Utbildningscentrum. I de individuella tävlingarna har man sex discipliner man ska behärska, Spring Board, STIHL Stock saw, Standing block chop, Single buck, Underhand chop samt Hot saw. Hans-Ove slutade på en 11:e plats, ett lyft från förra årets17:e plats. Hans-Ove satte även flera personliga och nationella rekord under tävlingen.

 

Söndagen var det lag tävlingar och där fanns Sverige representerat i två lag. Det svenska landslaget samt en svensk deltagare i rookie teamet. Rookie temet är en sammansättning av unga atleter från olika länder. I lagtävlingarna har man fyra discipliner STIHL Stock saw, Underhand chop, Single buck samt Standing block chop. Både det Svenska landslaget och rookie teamet åkte ur i åttondelsfinal. En bra insats med tanke på att detta är en ny sport i norden. I övriga världen är sporten etablerad sen 25 år tillbaka.

 

Två lärare från Södra Vikens var i St Johann för att studera sporten på plats samt för att heja på de svenska deltagarna.

 

Södra Viken har arbetar på att starta utbildning inom Timbersports/Loggersport på skolan. Sporten finns på Älvdalens utbildningscentrum och Kvinnerstaskolan. Förhoppningen är att sporten ska etableras ytterligare i Sverige och att vi får flera utövare som kan konkurrera med övriga världseliten.

,Svenska Landslaget i STHIL Timberrsports 4 - 5 september 2010